Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2015 16:40 - Яж, пий и се весели на фестивала в Гуча!
Автор: desilosha Категория: Туризъм   
Прочетен: 3415 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 12.09.2015 13:01


 Еж, пий и се весели на Гуча!      Каквото и да дращи перото ми, всяка година събора на тромпетистите и духовата музика в сръбското градче Гуча трябва да се види, да се чуе, да се изживее,  да се изяде и да се изпие. Ако сте вегетарианец или заклет трезвеник- нямате място у Гуча. Ще останете гладен, защото навсякъде летят плескавици и печени прасенца, а реките от бира, които се леят из улиците могат само да ви подразнят. Дори рибата в местната рекичка, която преминава през градчето, дори тя е пияна и зашеметена.image В рамките на една седмица градчето, което всъщност гучанци наричат ,,варош,, т. е нещо средно между село и град, побира в себе си половин милион туристи. Повечето са сърби, но има засилено присъствие и на поляци, французи, словаци, шведи,  доста българи, италианци, унгарци....А, бе цвят и колорит от цяла Европа!imageЩе речете-  ъъъ французи и духова музика ? Какво е това?! Те просто идват за купона, тацуват като хеликоптери по такта на духовите инструменти и се забавляват обичайно с джойнт в уста.
Тазгодишните французи, които бяха около нас  сякаш бяха клонинги на Боб Марли. Весели, положителни, открити...и напушени.
Един от тях явно бе прекалил, та дойде на концерта на стадиона с бинтован крак и патерица. Негов приятел обаче реши, че това не е ,,куул,, и му отмъкна патерицата, за да танцува с нея... Трети снимаше хепънинга с модерен телефон и с телескопична дръжка.
...
Задължителна част от необявената програма на туристите е да се покатерят на паметника на тромпетиста и да играят отвисоко под бурните аплодисменти на тълпата.image Често това са млади сърби, но тази година имаше и момиче с къси панталонки. Другарите им, събрани около паметника викат свирещ оркестър и  срещу някой динар църните музиканти надуват тромпетите и им свирят каквото си поръча клиента. 
...
  През деня на ,,Мала сцена,, се провеждат истински празници на духовата музика.
Начинаещи и прохождащи таланти могат да свирят, и играят пред очите на взискателните гости.
Имаше изпълнения на младежи от Полша, от Сърбия, от Македония, от Босилеград с традиционни костюми, но сърцето ми почти спря, когато излязоха нашите българи.
image
Чувство на неописуема гордост се разля по тялото ми, а сълзите на радостта избликнаха неконтролирани по страните ми. За кураж, разбира се им подвиквахме ,,Българи, юнаци!,, и ,,Айде наштееее!,,.
Това е то, на сърбите духова музика да свириш е като на краставичар краставици да продаваш!
...
  Обаче от толкова много пиенье, игранье и музика страшно се огладнява. Тъй като сме заклети чревоугодинци сядаме да хапнем в стотиците ,,кафани,,. Ако сте били у Сърбия, па не сте яли ,,куспус,, знайте, че нийде не сте били! Това е традиционно сръбско ястие, което има уникален  вкус. Прави се от кисело зеле и свинско месо в специално керамично гърне на бавен огън с часове. И то се приготвя на дърва. сервира се с безсолен , странен хляб и бучка сиренье. Цената му варира от 250 до 300 динара, което ще рече кутия цигари за 3-5 лева. Непременно си подарете това удоволствие на езика , тази експлозия за сетивата!image  / на мен лично ми бе по-вкусно от печеното прасе на чеверме/
...
  Дните са дълги и жежки по това време на годината, прибираме се в палатката да починем, но преди това изпиваме по някоя друга чашка охладена водка с любезния домакин Мича, който ни подслони в двора си срещу скромната сума от 30 евро за цяла седмица, в която цена бе включено и ,,туш,, и ,,тойлет,, , демек къпане и тоалетна. Разрязваме пъпеша, който той е охладил предварително и се настаняваме на масичката пред дома му на сладка балканска раздумка. imageВ туй време по пътя се задава една дърта и невчесана циганка, която стиска у ръцете си малко дете и проси. Спира се на декоративната оградка на Мича / с черната тениска/ и вика- - Господине, дай паре за лебо. За дете... А Мича невъзмутим и отговаря - Па не съм ти я правил дете, та да ти давам паре.  Първо данаправиме дете, па че му купим лебо! Едвам се удържах да не прихна. 

После Мича разказа един виц на сръбски, та ме довърши и дълго хихикахме в палатката  ,, Стоят два полицая и една полицайка. Що е та?,, А отговорът е ,,Дупка в закона!,,.

/следва продължение/

 текст и снимки
Деси Цветанова

fb profile Desisslava Tcvetanova



Гласувай:
2


Вълнообразно


1. toninabog - Поздрави!
12.09.2015 17:28
Много ми хареса постинга ти!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: desilosha
Категория: Туризъм
Прочетен: 111537
Постинги: 43
Коментари: 24
Гласове: 28
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031