Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2015 10:41 - Еж, пий и се весели на Гуча! 2-ра част
Автор: desilosha Категория: Туризъм   
Прочетен: 1884 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 12.09.2015 13:00


 Маестро, музика!

Понякога изгарям от срам, че съм българка, понякога се гордея, но като чух тези деца как свирят на ,,Мала сцена,, реших, че не сърбите, а ние сме измислили духовата музика.  Нищо общо няма със сръбската такава. Северозападното в мен ликуваше, чуйте- www.youtube.com/watch

..
От четвъртък вечер последователно се изпълняват концерти на стадиона съвсем безплатно всяка вечер.
Можете да видите и да чуете българския любимец
Горан Брегович,image звездите на Гуча Бобан и Марко, също така сръбските звезди на тромпета  Деян Петрович и Екрем Мамутович и много други виртуози на тромпета.
 Събитията са споносорирани от бира,, Елен,, телевизия ,,Пинк,, , Министерството на културата и туризма и община Лучани.
...
Ако тръгвате към фестивала няма да ви трябват много пари. 60 динара са  около 1 лев. 55 динара е шише бира от хранителен магазин.
А на Гуча, в центъра на купона го плащате за 100- 150 динара. 
Кутия  маркови цигари е 180 -200 динара, сандвич плескавица по пътя ядохме за 200 динара, шише ракия ,,Шливовица,, двойно препечена е около 400 динара от магазин. Брашно, ориз, олио, кори за баница, плодове и зеленчуци са нашите български цени, само месото е по-евтино. То е 400 динара за кг.
Но, тука отварям една огромна скоба и държа да отбележа. Всички продукти са местно, сръбско производство. Няма ябълки от Полша, ягоди от Гърция и домати от Турция!
Всяка уважаваща себе си домакиня, всяка къща отглеждат добитък и имат зеленчукова градина. Повечето сърби имат и трактор.
Отглеждат поне по едно теле, крава и задължително няколко прасета. Най-малко 4. Хранят ги основно с царевица.
Кукурузените ниви ви дебнат от двете страни на пътя от край до край. Царевичакът стига до 3 метра височина.
,,Където има кукуруз и пчела, там има живот,, - казват сърбите.

..
За нас екскурзията започна с imageбира ,,Зайчарско,, и завърши с нея. Определено това ни е любимата марка. Но трудно ще я намерите на Гуча. Най-близък вкус до нея има ,,Нишичко,, пиво, на чиято кутийка пише ...Каменица АД...!!!
/А,бе що не направите и едно Зайчарско за българите, бре? Ало, Пловдив, завода на бул, Източен....? Стига с тая чуждестранна мода, дайте малко от прекрасното леко горчиво комшийското пиво...!/
А ето тази порция различни видове месо и пържени картофки, които те наричат ,,компири,, е с най-високата възможна цена в заведение по време на фестивала.
image Цели 1200 динара. Едвам я сборихме двама души.
За същите пари можете да си поръчате да ви отрежат  кило агнешко от  въртящо се чеверме, а свинското  такова е около 1000 динара.image
Из ресторантите, докато вечеряте минават оркестранти, почти всички са цигани и ви свирят, ако пожелаете, разбира се срещу някоя пара. Колко върви една песен не знам, но едва ли е по-малко от 2000 динара. ...
Вдига се ужасна шумотевица и настава оглушителна лудница.image Събират се  веднага сеирджии да  ги снимат, и започват да играят и пляскат.
..
 Нормално е да видите спонтанно събрани хора да играят хоро на асфалта навсякъде. Казват му ,,коло,,.
Стъпките са лесни за игра и доста приличат на нашенските. 1,2,3,4 надясно, мяташ крака 2 пъти и се връщаш вляво 1,2,3,4.
.... Винаги съм се чудела що е то балканец, каква е тая порода, толкова различна от западняците... Трудно ми е намеря отговор на тази мистерия, но едно е сигурно, освен че сме с общи корени със сърбите, общ език и писменост,  духът и сърдечността ни са също в една генетична група. Братя, какво да се прави! Забелязала съм, че ние , българите имаме много по-общо като емоционалност, oсвен със сърбите, също и с южняците като италианци, испанци, гърци, също и руснаци, отколкото с народи, населяващи доста по-хладните и умерени климатични пояси. А за близост със скандинавците и англичаните дума да не става, с техния вечно дъждовен и мрачен климат и манталитет.
..
Открих интересна климатична закономерност в селцето Гуча, която ме наведе на някои прозрения за туй що е то балканец и защо темпераментът му е такъв.  Дневните температури през август стигат до 38-40 градуса на сянка, макар мястото да е планинско, а вечер падат до......10-12 градуса по целзий и задължително има роса....! Е, как да не е буен темперамента им при тия температурни амплитуди от 28 градуса?! В жегата може да видите луди люде да се ,,банят у ряката,,  където други се къпят, а трети ходят по нужда,image а четвърти пият хладна бира и всичкото туй наведнъж...Леле...image
А духовата музика свири едновременно с това...наживо, поръчана от някой фен.
..
 
Из улиците може да изхарчите някой лев за сувенири.image Има всякакви странни екземпляри-image
С мъка се разделяме с това китно, сръбско градче, с Мича и семейството му, които сърдечно ни изпращат, казваме сбогом на тромпетите, веселито и добрата храна и се отправяме, изпълнени с фантастични преживявания към нашата България.
 Довиждане, Гуча!
Обичаме те!
До  нови срещи!

текст и снимки 
Деси Цветанова

fb profile Desisslava Tcvetanova
     










Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: desilosha
Категория: Туризъм
Прочетен: 112546
Постинги: 43
Коментари: 24
Гласове: 28
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930